Falšovanie potravín

Publikácia si kladie za cieľ uviesť do súvislostí a na pravú mieru niektoré informácie z médií, vysvetliť, čo je považované za falšovanie potravín, kedy sa jedná „iba“ o zníženie kvality výrobkov, za akých podmienok môže falšovanie potravín predstavovať ohrozenie zdravia a života spotrebiteľov, vymedziť rizikové komodity a spôsoby falšovania potravín, charakterizovať laboratórne metódy vhodné k odhaleniu falšovania potravín a diskutovať o ich nevýhodách a obmedzeniach.

Porozumenie problematike falšovania potravín zo strany pracovníkov potravinárskeho priemyslu, obchodníkov i laboratórií uskutočňujúcich testovanie potravín je jedným z nevyhnutných nástrojov boja proti podvodom a v dôsledku vedie k zvyšovaniu kvality a dôveryhodnosti potravín na tuzemskom trhu.


Za falšovanie potravín je považované úmyselné odchýlenie sa od legislatívnych požiadaviek alebo klamanie spotrebiteľa uskutočňované za účelom finančného zisku. Obvykle je možno spätne vysledovať, či k falšovaniu došlo z úmyslu prevádzkovateľa potravinárskeho podniku získať neoprávnenú konkurenčnú výhodu, v dôsledku hrubej technologickej nedisciplinovanosti alebo sa jednalo o zásadnú neznalosť. Publikácia je v českom jazyku.

Input:

Falšovanie potravín:

48,00 € bez DPH

Poštovné a balné + 3 € bez DPH

Obsah

  • Úvod do problematiky falšovania
  • Metódy hodnotenia autenticity a detekcie falšovania potravín
  • Falšovanie spôsobov produkcie a zapracovania potravín
  • Falšovanie mäsa a výrobkov z mäsa
  • Falšovanie rýb a výrobkov s podielom rýb
  • Falšovanie mlieka a výrobkov z mlieka a s podielom mlieka
  • Falšovanie výrobkov s podielom vajec
  • Falšovanie jedlých tukov a olejov
  • Falšovanie včelieho medu
  • Falšovanie výrobkov z ovocia
  • Falšovanie výrobkov zo zeleniny
  • Falšovanie obilnín a výrobkov z nich
  • Falšovanie korenia a aróm
  • Falšovanie kakaa, čokolády a výrobkov s podielom kakaa a čokolády
  • Falšovanie kávy
  • Falšovanie čaju a výrobkov na báze čaju
  • Falšovanie vína
  • Falšovanie liehovín

Autori

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Seminár

termín

Počet seminárov k dispozícií : 2
Najbližší termín: 12.9.2019
Miesto: Nitra