Tlačená príručka

Falšovanie potravín

Formát: A5 Počet strán: 114

Publikácia Falšovanie potravín Vám poskytne jasné a prehľadné vysvetlenie mnohých informácií, ktoré sa objavujú v médiách. Hlavným cieľom je odhaliť, čo presne sa považuje za falšovanie potravín a kedy ide „iba“ o zníženie kvality výrobkov. Publikácia Vám ozrejmí, kedy nejde len o zníženie kvality, ale o aj riziko pre zdravie a život spotrebiteľa. Zároveň identifikuje  potraviny, ktoré sú najviac ohrozené falšovaním a uvádza, aké metódy sa používajú. Okrem toho sú obsahom publikácie laboratórne postupy, ktoré sa dajú využiť na odhalenie falšovania a ich výhody
a nevýhody.

Rozumieť problému falšovania potravín zo strany pracovníkov potravinárskeho priemyslu, obchodníkov i laboratórií, ktoré vykonávajú testovanie potravín, je kľúčovým nástrojom v boji proti podvodom. Tento prístup následne vedie k zvyšovaniu kvality a dôveryhodnosti potravín na domácom trhu.

(obrázok produktu) Falšovanie potravín

Za falšovanie potravín sa považuje úmyselné odchýlenie sa od legislatívnych požiadaviek alebo klamanie spotrebiteľa uskutočňované za účelom finančného zisku. Zvyčajne možno spätne vysledovať, či k falšovaniu došlo z úmyslu prevádzkovateľa potravinárskeho podniku získať neoprávnenú konkurenčnú výhodu, v dôsledku hrubej technologickej nedisciplinovanosti alebo išlo o zásadnú neznalosť.

Publikácia je v českom jazyku.

Obsah

  • Úvod do problematiky falšovania
  • Metódy hodnotenia autenticity a detekcie falšovania potravín
  • Falšovanie spôsobov produkcie a zapracovania potravín
  • Falšovanie mäsa a výrobkov z mäsa
  • Falšovanie rýb a výrobkov s podielom rýb
  • Falšovanie mlieka a výrobkov z mlieka a s podielom mlieka
  • Falšovanie výrobkov s podielom vajec
  • Falšovanie jedlých tukov a olejov
  • Falšovanie včelieho medu
  • Falšovanie výrobkov z ovocia
  • Falšovanie výrobkov zo zeleniny
  • Falšovanie obilnín a výrobkov z nich
  • Falšovanie korenia a aróm
  • Falšovanie kakaa, čokolády a výrobkov s podielom kakaa a čokolády
  • Falšovanie kávy
  • Falšovanie čaju a výrobkov na báze čaju
  • Falšovanie vína
  • Falšovanie liehovín

Zoznam autorov

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Vaše otázky ohľadne tohto produktu zodpovie info@dashofer.sk