Tlačená príručka

Falšovanie potravín

Formát: A5 Počet strán: 114

Publikácia Falšovanie potravín Vám poskytne jasné a prehľadné vysvetlenie mnohých informácií, ktoré sa objavujú v médiách. Hlavným cieľom je odhaliť, čo presne sa považuje za falšovanie potravín a kedy ide „iba“ o zníženie kvality výrobkov. Publikácia Vám ozrejmí, kedy nejde len o zníženie kvality, ale o aj riziko pre zdravie a život spotrebiteľa. Zároveň identifikuje  potraviny, ktoré sú najviac ohrozené falšovaním a uvádza, aké metódy sa používajú. Okrem toho sú obsahom publikácie laboratórne postupy, ktoré sa dajú využiť na odhalenie falšovania a ich výhody
a nevýhody.

Rozumieť problému falšovania potravín zo strany pracovníkov potravinárskeho priemyslu, obchodníkov i laboratórií, ktoré vykonávajú testovanie potravín, je kľúčovým nástrojom v boji proti podvodom. Tento prístup následne vedie k zvyšovaniu kvality a dôveryhodnosti potravín na domácom trhu.

Za falšovanie potravín sa považuje úmyselné odchýlenie sa od legislatívnych požiadaviek alebo klamanie spotrebiteľa uskutočňované za účelom finančného zisku. Zvyčajne možno spätne vysledovať, či k falšovaniu došlo z úmyslu prevádzkovateľa potravinárskeho podniku získať neoprávnenú konkurenčnú výhodu, v dôsledku hrubej technologickej nedisciplinovanosti alebo išlo o zásadnú neznalosť.

Publikácia je v českom jazyku.

Obsah

  • Úvod do problematiky falšovania
  • Metódy hodnotenia autenticity a detekcie falšovania potravín
  • Falšovanie spôsobov produkcie a zapracovania potravín
  • Falšovanie mäsa a výrobkov z mäsa
  • Falšovanie rýb a výrobkov s podielom rýb
  • Falšovanie mlieka a výrobkov z mlieka a s podielom mlieka
  • Falšovanie výrobkov s podielom vajec
  • Falšovanie jedlých tukov a olejov
  • Falšovanie včelieho medu
  • Falšovanie výrobkov z ovocia
  • Falšovanie výrobkov zo zeleniny
  • Falšovanie obilnín a výrobkov z nich
  • Falšovanie korenia a aróm
  • Falšovanie kakaa, čokolády a výrobkov s podielom kakaa a čokolády
  • Falšovanie kávy
  • Falšovanie čaju a výrobkov na báze čaju
  • Falšovanie vína
  • Falšovanie liehovín

Zoznam autorov

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Máte otázku ohľadom tohto produktu?
Kontaktujte nás na info@dashofer.sk