Tlačená príručka

Označovanie potravinárskych výrobkov vrátane vzorov etikiet

Formát: A5 Počet strán: 114

Označovanie potravinárskych produktov je široká a komplexná téma, ktorá neustále prechádza zmenami. Výrobcovia aj distribútori potravín zodpovedajú za správne označovanie a plnenie požiadaviek, ktoré na nich kladie tuzemská a európska legislatíva.

Čo v publikácii nájdete? Okrem výkladu k dôležitým ustanoveniam nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 je to najmä séria konkrétnych príkladov značenia rôznych potravinárskych komodít so vzorovými údajmi na etikety. Prípadné nejasnosti týkajúce sa aplikovania pravidiel v praxi pomôže ozrejmiť aj séria otázok a odpovedí.

Cieľom publikácie je pomôcť porozumieť nie vždy jednoznačným pravidlám vyplývajúcim zo súčasných predpisov na označovanie.

Obsah

Základné informácie o označovaní potravín

Komentár k vybraným ustanoveniam nariadenia (EÚ) č. 1169/2011

Príklady označovania:

  • Mäso a mäsové výrobky
  • Ryby a rybacie výrobky
  • Mlieko, kyslé mliečne výrobky a tvaroh
  • Syry
  • Vajcia, vaječné výrobky, majonézy
  • Tuky, oleje a mrazené krémy
  • Mleté obilné výrobky a ryža
  • Pekárske výrobky, cestoviny
  • Cukrárske výrobky a cestá
  • Cukrovinky
  • Sladidlá, med
  • Kakao, čokoláda, čokoládové bonbóny
  • Čaj, káva, kávoviny
  • Škroby, výrobky zo škrobu a olejnaté semená
  • Škrupinové plody, strukoviny
  • Čerstvé ovocie a zelenina
  • Ovocné a zeleninové nealkoholické nápoje
  • Korenie, jedlá soľ, dehydratované výrobky a ochucovadlá a horčica

Otázky a odpovede z praxe

Zoznam autorov

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Absolvovala VŠCHT v Prahe, vedecký titul CSc. získala v odbore chémia a analýza potravín, habilitáciu v odbore základy konzervácie potravín. Pôsobila najskôr ako odborná asistentka na VŠCHT, Ústave konzervácie potravín a technológie mäsa, potom v hydinárskom priemysle ako riaditeľka útvaru výskumu a vývoja a v spoločnosti Boneco, a. s., ako odborná poradkyňa pre legislatívu a manažérka pre vývoj a kvalitu výrobkov. Svoje odborné skúsenosti uplatňuje v prednáškach a publikuje knižne, v časopisoch a na konferenciách.

Máte otázku ohľadom tohto produktu?
Kontaktujte nás na info@dashofer.sk